8 listopada 2023r.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) powstał w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety. Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresję). Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego.

Uczniowie klasy drugiej w myśl tej zdrowej idei sami przygotowali swoje śniadania. Każdy szkolniak stał się kucharzem i dekoratorem swojego drugiego śniadania. Wyglądały apetycznie, kolorowo a przede wszystkim smakowały wybornie. Zapach roznosił się po korytarzach szkolnych i kusił społeczność szkolną.

Opracowanie: Olga Kalinowska

 

More Joomla Extensions